Тодосчи ассэ ӝуатыса быриз, Удмуртиез ӟучомытонлы пумит луыкуз

Материал из Викиновостей, свободного источника новостей
Перейти к навигации Перейти к поиску
Geographylogo.png Мукет кылъёсын: русский • удмурт

12 сентября 2019

Удмурт Республикаысь Кун Кенеш

79 аресъем удмурт тодосчи Альберт Разин быриз, ассэ ӝуатыса, пуксённуналэ, 10-тӥ куарусёнэ 2019-тӥ аре, Ижкарысь Карлуд площадьын. Тодосчи, Удмуртиез ӟучомытонлы пумитъяськыса, шаерысь Кун Кенешлэн юртэз вӧзын ассэ улэпкын сутӥз. Со нюръяськиз удмурт кылэз но культураез утён понна.

Ассэ ачиз вӧсь карон дыръя Альберт Разин кияз возе вал Расул Гамзатовлэн чуръёсыныз гожтэм плакатэз:

«Ӵуказе мынам кылы быроз ке, мон туннэ ик кулыны дась!»

Кыктэтӥ плакатын гожтэмын вал: «Вань-а мынам Отечествое?».

Пуксённуналэ вазь ӵукнаысен Альберт Разин оген ортчытэ вал пикетсэ Кун Кенеш юрт азьын, кытчы сояз нуналэ Кун Кенешлэн сессиез чакламын вал.

Удмурт йӧскалык движение пыриськись Пётр Тимошкин вераз «Свобода» радиолы:

Два дня назад Альберт Разин позвонил мне и попросил сфотографировать его во время пикета, чтобы потом распространить эту информацию в соцсетях и СМИ. Я тогда находился в деревне и ничего не пообещал. Он понял, что это значит, что я всё равно постараюсь быть там. Сначала сказал, чтобы я подошел к Госсовету пораньше. Мы там были еще до 8, он позвонил и предупредил, что опоздает. Вместе со мной было еще два активиста. Где-то в половине девятого он припарковал машину и направился к нам, в руках у него были плакаты. Поздоровались, настроение было как обычно. Особо ни о чем не говорили. Ничего подозрительного я не почувствовал. Он взял в руки плакат и встал напротив парламента, мы стояли поодаль.

У депутатов сегодня сессия, они стали подтягиваться часам к 9. Многие знают Разина, были и те, кто остановился, поздоровался с ним. Полицейские к нему не подходили: в понедельник он по электронной почте уведомил органы власти о том, что будет выходить на одиночный пикет.

Около девяти часов Разин сказал, что устал. Мы только собирались дать ему стул, как к нему подошел какой-то парень. Разин пошел отдохнуть к своей машине, а парень остался стоять на его месте. Его я вообще до этого не встречал. Еще минут через 10 подошел какой-то мужчина в джинсовых брюках и костюме и попросил завершить пикет. Мы сказали, что у нас есть право на одиночный пикет. Затем мужчина ушел, а я позвонил Разину и попросил его вернуться к Госсовету.

Вернувшись, он попросил нас не уходить, сказал, что после 10 часов надо будет по кабинетам Госсовета разнести открытое письмо, которое он написал правительству. Потом он опять ушел отдохнуть. И вот стоим мы с Андреем, разговариваем, и тут я повернулся, а там огонь такой горит.

Ваньзылы витьымтэ шорысь Разин ассэ кенжытӥз.

Тимошкин валэктӥз аслэсьтыз Разинлы юрттыны быгатымтэзэ:

Это уже было бесполезно. К нему было не подойти. Это ужас был. Но он даже голоса не подавал. Огнетушитель мы найти не смогли. И все стоят с камерами и снимают. Там была одна женщина, которая торгует журналами и газетами, она сообразила позвонить в скорую и пожарным. Они приехали в течение 10 минут.

Интые вуэм пожарникъёс кысӥзы луло факелэз. Разинэз элькун эмъюртэ вайизы. Со критической состояниын вал, мугорыз солэн 100%-лы кадь ӵушкамын вал. Сое медикаментъёсын изёнэ пыртӥллям, нош олокӧня час улыса со кулӥз.

Шимес учырлэн интыяз лыктэм Россиысь следствиосъя комитетлэн Удмуртиысь управлениезлэн кивалтӥсез Рустам Тугушев вераз:

Россиысь следствиосъя комитетлэн Удмуртиысь управлениез процессуальной эскеронъёсты кичӧлтӥз

Солэн кылъёсызъя, эскеронъёс куинь нуналысен одӥг толэзёзь кыстӥськыны быгатозы.

Та учырен йырин Кун Кенешлэн заседаниез мукет нуналлы, 24-тӥ куарусёнлы, выжтэмын вал.

Альберт Разин вордӥськиз 12-тӥ инвожое 1940-тӥ арын. Философия наукаосъя кандидат, доцент. Удмурт Республикалэн наука удысысь дано ужасез. Солэн наукаын тунсыкъёсыз: личностьлэн социологиез, гуртлэн социологиез, семьялэн социологиез, йӧскалык кусыпъёслэн социологизы но мукетыз. Со тыршиз практической философилы программа кылдытон бордын, тазалыкез эмъюмъёстэк юнматон ужпум бордын. Удмурт кылэз утён но азинтон ужпумъёс пумысен малпаськиз.

Разин «Удмурт Кенеш» огазеяськонэ но учёнойёслэн «Тодосчи» нимо клубазы пыриськись вал. Озьы ик со Удмурт кун университетлэсь Йӧскалык кусыпъёсъя лабораторизэ кылдытӥсьёс пӧлы пыриз, берлогес пыриськиз УдГУ-ын Адямилыкез эскерон институтэз кылдытонэ.

Разинлэн кылемын кышноез но 18 аресъем нылыз.

 

Линкъёс[править]

 

Комментарии[править]

Викиновости и Wikimedia Foundation не несут ответственности за любые материалы и точки зрения, находящиеся на странице и в разделе комментариев.